Köp på Adlibris

Boken ger en initierad bild av stämningen i det gamla DDR som få “icketyskar” upplevt. Den skildrar manlig vänskap över lång tid och under exceptionella förhållanden. Romanen är kort, koncentrerad och tät men spänner ändå över ett helt vuxenliv och samtidigt på ett annat plan utspelar den sig under ett enda dygn. Den är en annorlunda spionroman, med vanliga människor och utan mord och hårdkokta hjältar.

I en prolog får vi följa tre av bokens huvudpersoner och berättarjaget under en semesterresa till DDR. Många år senare, när diktaturen fallit, återvänder en av dem, Roland, till Sassnitz för ett möte med Renates man.

Minnet av Renate handlar delvis om självupplevda händelser i det dåtida Östtyskland. Men den är också en kärleksroman om komplicerade relationer till en gift kvinna under diktaturens villkor.

Ljudbokens omslag

Läsarkommentarer
“Jäkligt bra bok av Peter Ahlquist! Kärnfull, men ändå samtidigt fyllig; med sammanflätat myller av relationer, tidsmässiga förtätningar. Inspirerande och begåvat skrivande! Helt otroligt vad författaren lyckats klämma in på drygt hundra sidor!”
Sven Sjöqvist, psykolog

“Engagerande och lättlästa sidor. Högsta betyg.”
Folkbiblioteken i Lund (anonym läsare)

“Läser fascinerad din roman Minnet av Renate.”
Lars Rydbeck‎

“Jösses! Imponerande! När jag var färdig med Peter Ahlqvists lilla bok Minnet av Renate. Tack för några fina timmar!”
Kjell Björfors

“En gripande kärlekshistoria mellan svenske Roland och den östtyska Renate som utspelar sig under s.k. kalla kriget. Den ger en lärdom för oss: om betydelsen att göra rätt ”avslut” och få förlåtelse genom att vi får följa bokens huvudperson Roland tillbaka till allt började: ett sista möte med Werner … För mig personligen var det mycket spännande att hitta de små detaljer som rör Litauen i slutet av boken och som rekommendation vore det lämpligt att översätta denna bok till baltiska läsare.”
Irena Franzkeit

Recensioner
“Peter Ahlquists romandebut är på dryga hundra sidor och skildrar kärlek och vänskap mellan svenskar och östtyskar under det kalla krigets dagar. … Först många år senare, när muren fallit, kan historien få ett slags avslut. Språket är okonstlat liksom berättelsens struktur. Det ger romanen en dagboksaktig form, som fungerar i detta mindre format. Även om det förekommer dramatikhöjande inslag, såsom människosmuggling och spionverksamhet, är Minnet av Renate mer en relationsskildring än en spänningsroman. Miljöerna och tiden är bra fångade och skänker berättelsen en vemodig klang av försvunna möjligheter. Den tunna volymen äger också ett historiskt värde då den illustrerar hur en inte obetydlig mängd svenskar kunde svara på lockropen från det kommunistiska DDR.”
Publicerad i BTJ-häftet nr 15, 2017. Lektör Kenneth Carlsson

Hemlig kärlek bakom järnridån
… Peter Ahlquist kommer dock till sin rätt mer som miljöskildrare av DDR. Romanen baseras delvis på självupplevda händelser och han skildrar kunnigt miljön, utan att varken idealisera eller svartmåla livet bakom järnridån.

Historien om vänskap mellan två män, förenade i kärleken till en död kvinna, är också ömsint skildrad.

”Minnet av Renate” ger en tidsbild från en era som inte ligger långt bakom oss men som tycks vara längre bort än de decennier som har förflutit.
Utdrag ur recension av Kristian Ekenberg i Gefle Dagblad
(Prenumeranter kan läsa hela recensionen här.)

_____________________________________________________________

Minnet av Renate
Peter Ahlquist
Genre: Roman
Förlag: Arx
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789187043888 (ljudbok: 9788726094534, e-bok: 9788711968840, e-ljudbok: 9788726088922)