Köp på Adlibris

Utkom i början på 2020 och är en uppföljare till romanen MINNET AV RENATE.

Bokens baksidestext
Alla mindes vi Renate som tragiskt omkommit under flyktförsöket från den östtyska färjan. Men vad hände med Gisela? Den andra kvinnan i berättelsen från det kalla kriget. Hon som av längtan till friheten i väst hade gift sig med Sivert Magnusson och dessutom låtit sig utnyttjas som agent i det östtyska spionnätet.

I uppföljaren till Peter Ahlquists debutroman ”MINNET AV RENATE” får vi följa Giselas levnadsöde från det krigshärjade Bremen till återträffen med barndomskamraten Louise. Allt utspelar sig mot bakgrund av Europas utveckling under efterkrigstiden.

Smakprov
Är du nyfiken kan du redan nu provläsa första kapitlet här.

Recensioner
För tre år sedan romandebuterade Peter Ahlquist med Minnet av Renate, en dagboksliknande skildring av ett liv bakom järnridån i DDR. Kortromanen Gisela den glömda kan ses som en uppföljare, dock med ett annat kvinnligt krigsöde i fokus. Gisela är flickan som blir kvar i det sönderbombade Tyskland och som med sin mor flyttar till den nybildade kommunistiska staten. Senare i livet kommer hon till Sverige, blir Stasi-informatör, får en psykiatrisk kollaps och återfinns långt senare i den östra delen av det återförenade landet. Författaren har en privat anknytning till romanens stoff, vilket återspeglas i ett delvis känslosamt språk, samt i en berättarstruktur som mer fungerar som dokumentation än fiktion. Utöver det ger boken en begränsad, men personlig inblick i det elände som följde efter kriget, och som kastar sina skuggor långt in i vår tid.
Publicerad i BTJ-häfte nr 8 2020. Lektör Kenneth Carlsson

Jag har nu läst den fristående uppföljaren på Minnet av Renate av Peter Ahlquist. Bokens inledning:

“Det är svårt att säga vad som är värst. Barnens skrik och tårar eller samma barns skräckslagna tystnad när bullret från bombkrevaderna fortplantade sig genom de mörka och unkna källarkorridorerna. Eller kylan och fukten av fukt, mögel, svett och urin i det trånga utrymmet som utgjorde skyddsrummet under fastigheten. Snart sagt varenda natt den andra lik.”

Gisela föds faderlös i ett krigshärjat Tyskland och växer upp att bli en östtysk agent i Sverige. Hon gifter sig med en svensk man men jag ser inte att deras äktenskap får en ärlig chans eftersom hon har två olika identiteter och styrs med järnhand av sitt hemland och maken inte är så kärleksfull som hon hoppats.

Boken kantas av brev och annan dokumentation, vilket gör att den känns autentisk och ärlig, som ett omsorgsfullt återberättat minne, vi får inte glömma, vilket ger boken en fin och personlig touch. Bokens titel får sin smärtsamma förklaring. Man snuddar vid en del av den i början av boken, men längre in får man hela innebörden klar för sig.

Men boken kantas inte bara av olycka. Den skimrar av lycka och återförening mellan bästa vänner också! Vänskap som går över tid och rum. Avslutningsvis väljer jag därför bokens egna, som också förmedlar en vacker känsla:

“När vi kör i land i Trelleborg och vänder hemåt mot Malmö får vi slå på vindrutetorkarna. Ett stilla regn faller över de bördiga jordarna på Söderslätt.”

Ett skönt och lyckligt slut – ett jag inte gråter till som hans förra alster. Det visar bara vilken skicklig författare Peter Ahlquist är, hans sätt att använda sinnen och tangentbord.

Vår historia, levnadsöden, får inte glömmas eller förträngas. Det finns många Renate och Gisela i världen – och det här är deras röster.

Åsa Persson

_____________________________________________________________

Gisela den glömda
Peter Ahlquist
Genre: Roman
Förlag: Arx
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789188893192